
Letnji dani zahtevaju laganu hranu koja će nas zasititi, a neće opteretiti stomak. Pritom, najvažnije je da unesemo dovoljno vitamina i što više tečnosti, a pošto je ovo sezona koja obiluje svežim voćem i povrćem, idealni su obroci koji sadrže upravo te namirnice.
Salate su idealan obrok koji ne zahteva neko veliko kulinarsko umeće niti značajno vreme za pripremu - jedino je važno da se prepustite mašti u kombinovanju sastojaka, u zavisnosti od vašeg ukusa i potreba.
Salata sa avokadom i račićima
- 300 g smrznutih račića
- 1 avokado
- 1 breskva
- 2 lista zelene salate
- 100 g rukole
- nekoliko čeri paradajza
- nekoliko crnih maslina
- maslinovo ulje
- limun
- sitno seckani listići sveže nane
Smrznute račiće izgrilovati nekoliko minuta na teflon tiganju, začiniti ih i ostaviti sa strane. Avokado i breskvu oljuštiti, iseckati na listiće, zelenu salatu i rukolu iscepkati, čeri preseći na polovinu i sve sjediniti. Dodati nekoliko crnih maslina. Začiniti maslinovim uljem, limunovim sokom i sitno seckanom nanom.

Salata sa smokvama, sezonskim voćem, mocarelom i pršutom
- nekoliko režnjeva pršute
- 6 smokava, isečenih na četvrtine
- 2 lista zelene salate i malo rukole
- parče dinje, isečeno na kockice
- nekoliko malina i kupina
- 100 g mocarele
- pinjoli, prema ukusu
- maslinovo ulje i limunov sok
U dubokoj činiji sve sastojke sjediniti, začiniti limunovim sokom i maslinovim uljem. Kada salatu servirate u tanjir, dodajte režnjeve pršute.

Salata sa malinama, avokadom i feta sirom
- nekoliko listova zelene salate i rukole
- 100 g malina
- 100 feta sira, isečenog na kockice
- 1 avokado, isečen na kocke
- nekoliko kapi maslinovog ulja i sok od svežeg limuna
Pomešajte sve sastojke u odgovarajućoj posudi i začinite maslinovim uljem i limunovim sokom. Ovo je izuzetno osvežavajuća salata koja vam može poslužiti kao međuobrok ili lagana večera.

Tekst: Redakcija MissBloom.rs
Fotografije: Shutterstock