Follow us

3 razloga zbog kojih bi trebalo da uvrstite proizvode sa kiselinama u svoju skin-care rutinu

Pitate se kako da uvrstite proizvode sa kiselinama u svoju rutinu, a da to bude bezbedno i dobro po vašu kožu? Evo odgovora!

MissBloom TEAM
3 razloga zbog kojih bi trebalo da uvrstite proizvode sa kiselinama u svoju skin-care rutinu

Da li ste do sada razmišljale o nezi kože preparatima koji u sebi sadrže kiseline? Na prvi pogled zvuči previše komplikovano, pa čak i štetno, ali s obzirom na to koliko je beauty industrija napredovala, čini se da možemo da se opustimo i imamo više poverenja u nove načine za negu kože. Ako je verovati skin-care stručnjacima, kiseline odabrane i uključene u rutinu na pravi način, mogu drastično poboljšati stanje kože, bez obzira na njen tip. Naravno, ovde je jako bitno koja kiselina je u pitanju i kolika je njena koncentracija u proizvodu jer će od toga zavisiti način na koji će je koža "dočekati!".

I dok je nekada tretiranje kože kiselinama bilo moguće samo u salonu, kod profesionalca, sada postoje veoma efikasni proizvodi i preparati u drogerijama koji su dostupni svima. Upravo zato je pravi trenutak da odgovorimo na pitanje - kako da uvrstite kiseline u vašu rutinu, a da to bude bezbedno i, što je najvažnije, dobro za vašu kožu?

Čista i glatka koža

Glikolna kiselina (glycolic acid) je moćna hidroksilna kiselina koja rastvara mrve ćelije sa površine kože i pomaže u regeneraciji novih. Pored nje, tu je i laktična kiselinu (lactic acid) koja ima isto dejstvo, samo je nežna prema koži. Glikolna može da izazove peckanje (u zavisnosti od procenta u kom se nalazi), što je potpuno očekivano. Još jedna zastupljena kiselina iz grupe hidroksilnih, možda i najpoznatija je salicilna (salicylic acid). Za razliku od glikolne i laktične, ona će pomoći kod čišćenja pora jer prodire u dublje slojeve kože.

Kambinacija ovih kiselina u toniku, kremi ili maski znatno će poboljšati stanje kože i lice će biti mekše, glatkije. Masku je dovoljno koristiti jednom do dva puta nedeljno, a kreme/tonike je bolje nanositi samo uveče, bar u početku. Ako pak preterate sa njima, koža se može isušiti. Imajte u vidu da je koža posle tretmana glikolne kiseline sveže pilingovana pa je mnogo osetljivija na UV zrake. Redovnim korišćenjem ovih kiselina očekujte spanjenje finih linijica, manje bubuljica i upalnih procesa i glatku teksturu kože.

3 razloga zbog kojih bi trebalo da uvrstite proizvode sa kiselinama u svoju skin-care rutinu

Povećan sjaj

Hijaluronska kiselina (hyaluronic acid) je ultrahidratantni molekul koji ima sposobnost da zadrži u sebi vodu do hiljadu puta svoje težine. Zbog toga će biti najdelotvornija za one kojima prosto fali hidratacije u telu ili žive u toplim krajevima gde je vazduh u deficitu vlage. Ova kiselina se prirodno nalazi u čovekovom telu i kada se aplicira površinski, ona deluje tako što kontinuirano privlači vlagu iz vazduha i održava nivo hidratacije na koži tokom dana. Ona ima i efekat liftinga koji može da potraje i po nekoliko sati dajući koži zaglađenu površinu i izgled popunjenih bora. Ona je veoma nežna prema koži i sa njom nema osećaja peckanja kao sa prethodno pomenutim kiselinama.

3 razloga zbog kojih bi trebalo da uvrstite proizvode sa kiselinama u svoju skin-care rutinu

Anti-age efekat

Linoleinska i oleinska kiselina (linoleic/oleic acid) poznatije kao uljane kiseline, doprinose najviše onima koji imaju stariju kožu ili kožu oštećenu od sunca. One mogu pojačati barijeru površinskog sloja kože, ublažiti bore i zategnuti kožu. Linoleinska kiselina je bogata omega 6 masnim kiselinama, a njih ima naviše u ulju noćurka, semena grožđa i suncokreta. Oleinska kiselina je bogata omega 9 masnim kiselinama koje možemo naći u maslinovom ili avokado ulju, koje su ključna komponenta u građenju dobre barijere kože. Pored vode, koja je jedan od glavih faktora zdrave kože, tu si u lipidi. Sloj lipida se tanji i slabi tokom života, a redovna upotreba oleinske kiseline pomaže u objavljanju prirodne barijere, tj. lipidnog sloja.

3 razloga zbog kojih bi trebalo da uvrstite proizvode sa kiselinama u svoju skin-care rutinu

Tekst: Redakcija MissBloom.rs

Fotografije: Shutterstock

PROČITAJTE JOŠ

<<<<<<< HEAD ======= >>>>>>> master