Follow us

Kako da znate da li vam je narušen balans kože?

Crvenilo i iritacije su karakteristike suve kože lica, ali takođe i osetljive. Kada se suvoći i nadraženosti doda i perutanje, definitivno je reč o senzitivnoj koži koja traži posebnu negu.

MissBloom TEAM
nega osetljive kože

Sigurno ste doživeli da vam koža iskoči iz balansa, počne da se peruta, osećate zatezanje, peckanje, pojavi se pokoja bubuljica ili se jednostavno zacrveni. Problem osetljive kože se javlja kada je zaštitna barijera lica narušena. Zapravo, lipidi koji se nalaze između ćelija ne vrše svoju funkciju i ne apsorbuju vodu.

Kako biste znali da li je to samo trenutna reakcija na određeni stresogeni faktor ili je ona po prirodi izuzetno osetljiva, morate da pratite njene reakcije. Ukoliko se to često dešava, usled više različitih okidača, verovatno pripadate trećini odrasle svetske populacije koja ima problem sa preosetljivom kožom.

UZROCI NASTANKA PROBLEMA i narušavanja zaštitne barijere epiderma mogu se javiti u različitim situacijama - u trenucima kada burno reagujete ili doživite stres, zbog genetske predisponiranosti, dramatičnih promena temperature, ekstremne toplote ili hladnoće, usled vetra, sunca, atmosferskog zagađenja ili pak hormonskog disbalans (mesečni ciklus ili trudnoća).

Hipersenzitivna i netolerantna koža reaguje više od normalne. Simptomi se razlikuju kod svakoga, a zajednički imenitelj im je osećaj peckanja, bockanja, vreline. Neki ljudi imaju suvoću kože, bubuljice, dok su drugi skloni crvenilu. Osobe svetlije puti su sklonije ovakvim stanjima, s tim da i normalna koža može postati osetljiva kada joj je funkcija barijere narušena, što može da dovede do smanjenja tolerancije. Isušivanje epiderma dovodi do gubitka vode i veće senzitivnosti.

OSETLJIVA KOŽA NIJE ISTO ŠTO I ALERGIČNA - Preosetljiva koža može imati zapaljenske reakcije koje nisu uzrokovane nekom posebnom materijom, dok kod alergije koža reaguje kada dođe u kontakt sa određenom supstancom koja joj ne prija, takozvanim alergenom. Mnogi proizvodi za negu kože formulisani su kao hipoalergeni, kako bi se smanjila mogućnost alergijskih reakcija, ali ta oznaka nužno ne znači da neće biti reakcije.

KAKO REŠITI PROBLEM

Najbolji način da vaša koža ponovo bude u ravnoteži jeste permanentna nega sa odgovarajućim, pre svega prirodnim kozmetičkim proizvodima, koji bi trebalo da sadrže minimalan broj sastojaka. Tokom hladnog perioda važno je održati berijeru kože koja je štiti od spoljnih faktora. To možete postići odabirom hidratantnih i hranljivih proizvoda koji imaju umirujući efekat i pružaju osećaj prijatnosti. Preparat mora da pruži pravu ravnotežu između tolerancije i efikasnosti. Osim toga, koliko god da vam prija tuširanje vrućom vodom, naročito sada tokom hladnih dana, to nikako ne praktikujte, jer ona može da pokrene oslobađanje histamina u koži, izazivajući lančanu reakciju iritacije. Sapuni, gelovi i drugi proizvodi za tuširanje, pranje i čićenje tela i lica treba da budu što laganije formulacije, bez agresivnih sastojaka. Ukoliko vaša koža spada u preosetljivu, morate znati da je ona sklonija stvaranju bora, te joj treba na vreme posvetiti pažnju, odnosno priuštiti adekvatnu negu, specijalno formulisanim proizvodima.

Foto: Pexels

PROČITAJTE JOŠ

<<<<<<< HEAD ======= >>>>>>> master