Follow us

Sve što treba da znate o odabiru savršene podloge za šminku

U zavisnosti od godina, tipa kože i željenog nivoa prekrivanja, opredelite se za toniranu, BB, CC kremu ili puder.

MissBloom TEAM
Sve što treba da znate o odabiru savršene podloge za šminku

Osnova svake beauty nege jeste kvalitetna podloga, čija je funkcija da prikrije eventualne nepravilnosti na koži, da šminka bolje prijanja i bude dugotrajnija. U moru raznovrsnih podloga, teško je odabrati onu pravu tj. onu koja odgovara potrebama vašeg lica. Zato ćemo vam pojasniti razlike između kompaktnih i tečnih pudera, između BB, CC i toniranih krema. Svaki od navedenih proizvoda "radi svoj posao", jedino je važno prepoznati kom tipu kože, u kom periodu dana i godine je najbolje koristiti koji.

Tonirana krema

Savršen spoj hidratacije i lagane pigmentacije toniranu kremu čini idealnom za devojke čija je koža normalna do suva, bez naglašenih nepravilnosti. Reč je o laganoj podlozi koja će koži obezbediti neophodnu vlažnost i blago je osenčiti. Može se reći da je tonirana krema blaža varijanta tečnog pudera koja ujednačava ten, prikriva sitne nepravilnosti i štiti kožu od spoljašnjih uticaja.

Sve što treba da znate o odabiru savršene podloge za šminku

BB krema

Blemish Balm Cream (BB) odličan je odabir za sve tipove kože, naročito za masnu i normalnu, dok za izrazito suvu kožu najbolje je kombinovati sa hidratantnom kremom ili serumom. BB krema je podloga koja se može opisati "na pola puta" između tonirane kreme i tečnog pudera. To znači da ima odlična svojstva hidratacije, sa negujućim sastojcima, pokriva sitne nepravilnosti, poseduje zaštitni faktor, sa anti-aging svojsvima. Njena lagana tekstura i efektivnost preporučuju je za letnje dane.

CC krema

Color Correcting (CC) krema veoma je slična BB kremi. Ne samo da štiti, hidrira i prekriva manje nepravilnosti, njena osnovna funkcija je ujednačavanje pigmentacije kože, te je dobar izbor za sve one koji imaju problema sa crvenilom, bledilom i drugim diskoloracijama. Licu pruža blago do srednje prekrivanje nepravilnosti. Može se koristiti sama ili kao prajmer ispod tečnog pudera. U odnosu na BB kremu, ima bolju pokrivnu moć.

Sve što treba da znate o odabiru savršene podloge za šminku

Tečni puder

Svima onima kojima je potrebna bolja pokrivenost tena, tu su tečni puderi, s tim da je njihova formulacija različita, te su oni sa laganijom teksturom pogodniji za letnji period. U odnosu na klasične tečne pudere sa kremastom formulacijom, koji ne prijaju izrazito suvoj i masnoj koži, lagana formulacija je odličan izbor za sve tipove kože. Blago hidrira, lako se razmazuje i daje sjajni finiš.

Tonirana krema za dan, puder za veče

Dilema uvek postoji, ali moramo znati da je tonirana krema veoma lagana i idealna za svakodnevnu upotrebu. Ne izaziva efekat maske i ne začepljuje pore ili to čine znatno manje u odnosu na tečne pudere. Zbog svoje nešto teže konzistencije, tečni puderi imaju bolju pokrivnu moć i za razliku od toniranih krema mogu se naći u više nijansi, što znači da ćete pronaći onu najpribližniju boji vašeg tena. Najbolje je kombinovati, u zavisnosti od aktivnosti - preko dana koristiti toniranu kremu sa vrlo malo tečnog pudera (ako baš morate), dok za veče birajte tečni puder jer ima jaku pokrivnu moć i postojan je.

Sve što treba da znate o odabiru savršene podloge za šminku

Mineralni puderi u kamenu

Najbolji prijatelji masne, mešovite i normalne kože jesu puderi za matiranje, naročito ukoliko želimo da produžimo trajnost šminke. Posebno popularni i kvalitetni su mineralni puderi, jer sadrže mineralne pigmente poput bisernog praha, titanijum-dioksida, cink-oksida i drugih koji se mogu naći u prirodi. Nakon stavljanja tečnog pudera ili BB kreme (za masnu i mešovitu kožu), nanesite puder u kamenu. Najbolje to učinite velikom rastresitom četkom. Ukoliko ovaj puder nanostie direktno posle kreme, onda sačekajte desetak minuta da koža upije kremu.

Tekst: Redakcija MissBloom.rs

Fotografije: Shutterstock

PROČITAJTE JOŠ

<<<<<<< HEAD ======= >>>>>>> master