Follow us

10 najvećih gluposti koje filmovi šire o ženama

Najpopularniji filmovi puni su stereotipa i nerealnih predstavljanja svega i svačega, a žene su omiljeni materijal scenaristima koji te stereotipe samo prepisuju jedni od drugih.

MissBloom TEAM
stereotipi o zenama u filmovima

Donosimo 10 prikaza koje naročito iritiraju gledateljke. Reč je uglavnom o holivudskoj produkciji, koja kao da se zaglavila u prošlom veku, jer previše često pokazuje žene onakvima kakve su ih možda muškarci tada zamišljali, a ne onakve kakve jesu - pre svega jedinstvene, svaka za sebe, kao što su i oni. Neko bi zaista trebalo da poruči piscima i rediteljima da žene isto idu u toalet, da podriguju, da nisu baš uvek ushićene tangama, odnosno gajtanom koji im se useca u guzove, a da ni u nevolji ne bi trčale u štiklama, i to brzinom geparda.

1. "Ružna" žena postaje lepa čim skine naočare

Nju niko ne primećuje dok ne skine naočare. Ružna Beti, Princezini dnevnici, Mis tajni agent i slični filmovi zasnivaju glavnu priču na preobražaju, kada muškarac shvati da je žena koju gleda svakog dana u stvari lepa onog trenutka kada joj ništa više ne stoji na licu. Pomaže, takođe, dobra frizura i fenomenalna haljina.

2. Zaspimo i probudimo se besprekorno našminkane

Žene ne idu na spavanje s šminkom, osim ako nisu jako mlade, jako umorne ili jako "vesele” od sinoćnjeg izlaska. Ali, tek u tim slučajevima se sigurno neće probuditi svežeg lica i netaknute šminke, nego će pre izgledati kao rakun, s tamnim kolutovima oko očiju od razmrljane maskare i senke. Otisak lica će imati i na jastučnici, ali ko to gleda?

3. Svaka može da stanuje u lepom stanu

Bilo da živi od novinske kolumne ili drži malu knjižaru, ona uživa u lepom apartmanu, sama. Ovu ideju je poprilično promovisala serija Seks i grad, i to u Njujorku, gde su stanarine čak i prosečnih stanova neke od najviših na svetu. Dakle, kada bi film bio istina, ovi "prosečni” ženski likovi sigurno ne bi mogli da žive na Menhetnu, a za nešto jeftiniji Bruklin morali bi da nađu cimera.

4. Svaka je brajdzila

Postoji li ijedna nevesta u filmu koja se ne pretvara u histeričnu aždaju uoči svog venčanja? Da li baš svaka smatra da je planiranje i poslednjeg detalja na svadbi baš toliko opsesivno i nepodnošljivo zahtevno? U romantičnim filmovima, međutim, ama baš svaka mlada još od detinjstva mašta o venčanici i ima beležnicu u kojoj je sve pomno isplanirala. Da li je ikom to poznato?

5. On je uvek ogrne svojom jaknom

Pošto svaka žena na filmu izleti nepromišljeno goluždrava u hladno veče, a svaki muškarac je u toj situaciji odlično obučen. U svim romantičnim komedijama koje gledamo, devojka kao da nikada nije čula za džemper ili jaknu kada traba da se "smuva” sa potencijalnim udvaračem. I, da, to ne nikada ne dešava u neko žarko leto, ili makar toplo jesenje ili prolećno veče. U stvarnosti, žene se mnogo bolje od muškaraca pripreme za vremenske prilike.

6. Karijeru prave u modnoj industriji ili kulinarstvu

Od "Đavo nosi Pradu” do "Emili u Parizu”, kao da žena nigde drugde ne može uspeti osim modi. Ponekad, u božićnim filmovima, ona je neka marketinška stručnjakinja, ali samo u gradu. Kada se vrati kući, u provinciju (još jedan stereotip), odlučuje se na miran biznis praveći kolače. Čak je i čuvena "Plavuša sa Harvarda” svoj prvi slučaj kao advokat dobila samo zato što je ljubiteljka mode. Već pomenuti "Seks i grad” je popularisao zanimanje novinarke, ali takođe lakih tema, od mode do muško-ženskih odnosa.

7. Uvek je doterana, makar bila u zatvoru

Ili usred apokalipse, pandemije, napada vanzemaljaca - uvek će imati savršeno izvajane obrve, nijednu dlaku viška na drugim delovima tela, ako ne računamo razdeljak na glavi koji se ne pomera. Savršeno našminkane oči da ne pominjemo

8. Doživljava orgazam već u drugom minutu

Moguće je da su upravo romantični filmovi glavni krivac zbog kojeg stvarni muškarci veruju da je dovoljno da uđu, pa da žena poludi od ekstaze. A žene mogu da zahvale tim istim filmovima kada budu sledeći put glumile orgazam i morale da odgovaraju na pitanje: "Jesi li....?”

9. Sve žene žele decu

Čak i one koje ih ne žele, na kraju filma ih ipak jedva dočekaju. Istraživanja, međutim, pokazuju da na svetu postoje milioni žena kojima potomstvo ne pada na pamet, iz najrazličitijih mogućih razloga. Ali, u filmovima, ako joj slučajno nije glavni cilj udati se i osnovati svoju porodicu, onda je predstavljena kao osoba s traumama iz prošlosti zbog kojih ne veruje ni muškarcima, ni sebi samoj. Naravno, sve dok joj scenarista ne pošalje onog pravog.

10. Trče u visokim potpeticama

Gledajući filmove i žene i muškarci bi pomislili kako ima žena koje jednostavno ne izuvaju štikle, čak ni u kući. Odnosno, toliko ih vole, da im je uvek prijatno da hodaju u njima. Svaka stvarna žena zna kolika je to zabluda. Jedina situacija u kojoj žena usred dana trči u štiklama je ako se posle noći koje se ne seća probudila na nepoznatom mestu. Pa i onda trči samo do najbližeg taksija. Na sreću, poslednjih godina, sprintova na štiklama je sve manje, naročito otkako sve više žena piše scenarija i insistira na vernosti stvarnom životu.

Foto: Profimedia

PROČITAJTE JOŠ

<<<<<<< HEAD ======= >>>>>>> master