Follow us

On ne pomaže u kući! Evo najčešćih razloga

To što smo u 21. veku i vremenu - bar deklarativnog - izjednačavanja ženskih prava sa muškima, čini se da njega uopšte ne dotiče.

MissBloom TEAM
On ne pomaže u kućI! Evo najčešćih razloga

Kada treba počistiti zajednički dom, oprati i ispeglati rublje, skuvati ručak za sutra, pobrinuti se za sve dečije potrebe, vi se osećate kao da ste - vaša baka. Saznajte zašto muškarci izbegavaju kućne poslove i šta možete da uradite da bi se to promenilo.

Nasleđeno verovanje

Mnogi muškarci i dalje veruju da su kućni poslovi ženska stvar. Verovatno isto to veruju i njihovi prijatelji, pa je možda baš vašem partneru neprijatno da im prizna da radi "ženske poslove”. Verovanje u rodnu podelu poslova takođe može biti potpuno nesvesno, jer su mnogi muškarci, naprosto, tako odgajani. Zato najpre razgovarajte o njegovom detinjstvu. Šta je radila majka, a šta otac? Zatim saznajte šta on misli o tome, kako biste zajedno pronašli rešenje koje odgovara oboma.

Stvar navike

Ako ste godinama vi preuzimali sve kućne poslove na sebe, čovek se jednostavno navikao na to. Sada, kada želite pomoć, to je nešto novo i neobično za njega, što vas čak može posvađati. Mirno razgovarajte o tome da više ne možete sve sami i ljubazno zatražite pomoć. Zajedno pronađite poslove u kojima može pomoći, ali počnite polako i sa manjim zaduženjima.

Drugačije razmišljanje

Svako drugačije gleda na stvari. Recimo, dom koji se vama se čini potpuno neurednim može vašem partneru izgledati savršeno prihvatljiv. Zato razgovarajte o tome zašto su određene stvari u domu važne i kako utiču na vas i vašu porodicu. Tako će bolje razumeti značenje kućnih poslova.

Kritike iz prošlosti

Možda je on nekada hteo da pomogne, ali se vi napali njegov rezultat? Sasvim je moguće da ga je to pogodilo i da zbog toga sada izbegava kućne poslove. Kada nešto uradi, pohvalite ga i istaknite šta vam se dopalo u načinu na koji je to uradio. Dajte mu do znanja da cenite njegov trud.

Mnogo mu je

Ponekad ima toliko poslova da ne znate ni odakle da počnete. Isto važi i za muškarce: ako im nagurate mnogo poslova odjednom, on će biti preopterećen i neće znati gde i kako da se uhvati u koštac. Zato počnite sa manjim stvarima. Napravite raspored sa partnerom o tome kada će neko od vas nešto uraditi. Tako će imati pod boljom kontrolom ono što treba uraditi i nećete se udaviti u dugačkoj listi.

Najvažnije je da u vezi održavate odnos poštovanja i mirno izrazite šta osećate. Tako ćete postići najviše i u isto vreme ojačati vezu.

Foto: Unsplash

PROČITAJTE JOŠ

<<<<<<< HEAD ======= >>>>>>> master