Follow us

Želite da naučite svoje dete da voli sebe?

Ako želite da se vaše dete oseća dobro u svojoj koži i neguje ljubav prema sebi, morate da počnete da radite - na sebi.

MissBloom TEAM
Želite da naučite svoje dete da voli sebe

Deca se najpre ugledaju na sopstvene roditelje. Vi ste im prva inspiracija. Zato ne budite u zabludi, lako će osetiti ne samo šta želite da pokažete, nego i šta pokušavate da prikrijete. Ako vi ne poštujete sebe ili stalno zanemarujete svoje potrebe zarad drugih, nemojte misliti da dete neće preslikati i taj obrazac. Naprotiv, takvo ponašanje će, pre ili kasnije, takođe preuzeti od vas. Dakle, važno je stvoriti bolji odnos sa samim sobom, koji će biti model i vašoj deci. Evo nekoliko saveta o kojima vredi razmisliti.

Pustite osećanjima na volju

Možete li zaista birati koje ćete emocije ispoljiti, a koje ne? Ne možete, ali se ipak upinjete da baš to uradite. Kada na red dođu teške emocije, svi bismo ih rado potisnuli. Ali, ako pokušamo da nastavimo sa životom, one nas koče. Sve dok sebi ne dozvolite da osetite tugu, bes i slična osećanja, nećete biti potpuno iskreni prema sebi.

Radite više, a mislite manje

Uvek treba promišljati pre nego dopustiti da vas emocije ponesu. Ovo liči na protivrečnost prvom stavu, ali nije. Znači to, da ako samo sedite i razmišljate, to vas neće dovesti tamo gde želite. Na primer, ako želite da smršate, umesto da razmišljate kako ćete užasno izgledati u kupaćem kostimu ili pripijenoj odeći, već danas napravite prvi korak. Na primer, zamenite slatkiše voćem. Prvi, mali korak će uskoro povući sledeći, krupniji.

Stalna samokritika nije u trendu

Ako niste navikli da vodite računa o svojim potrebama, sigurno znate za onaj glasić koji se javlja da vam saopšti kako niste dovoljno dobri za bolje rezultate, da ste gubitnik, i slično. Sledeći put kada ga čujete, budite spremni. Naoružajte se pozitivnim mislima. Imajte na umu da niko nije nije savršen, kao i da uvek možemo da poboljšamo stvari. Ovo je samo prilika da pokažete šta znate.

Odvojite vreme za prijatelje

Kada ste postali roditelj, morali ste da svoje prijatelje bar malo stavite po strani. Ipak, ne dozvolite da se odnosi sa njima potpuno ohlade. Pravi prijatelji ne samo što su podrška u životu, nego su izvor najboljeg leka protiv stresa, a to je smeh. A gde ćete ga najpre naći nego u društvu u kojem se dobro i opušteno osećate? Ostavite brige po strani, bar nekoliko sati.

A sad malo ja

U početku će vam biti čudno da ponovo sebe stavite na prvo mesto, jer to dugo niste uradili. Međutim, vrlo brzo ćete shvatiti da ako više vremena imate za sebe, utoliko ćete manje biti podložni stresu, a to će osetiti svi u kući, ne samo deca. Ako stalno udovoljavate drugima i uvek kažete "da” čak i kada ste imali drugačije planove, recite "ne” ovaj put. Ako vam se čini da vas drugi iskorišćavaju, onda postavite granice. Svi vi, koji ste poznati po tome da uvek prvo brinete o drugima, ovoga puta ugodite sebi. Zapamtite: zaslužujete lepe stvari, zato ih se nemojte odreći.

Foto: Unsplash

PROČITAJTE JOŠ

<<<<<<< HEAD ======= >>>>>>> master