
Stiglo nam je leto - stižu i recepti za stare, dobre koktele čijem osvežavajućem, slatkom ukusu se uvek rado vraćamo. Martini, sangrija ili margarita - koji koktel je vaš izbor tokom vrelih letnjih noći?
Martini od lubenice
Lubenica u kombinaciji sa alkoholom rashladiće i najvreliji dan. Osvežavajući i jednostavan martini od lubenice savršen je dodatak svakoj letnjoj zabavi.
Sastojci:
- 100 g šećera
- 120 ml vode
- 750 g očišćene lubenice, bez koštica
- 3 velike kašike soka od limuna
- 300 ml votke
- 60 ml likera od dinje (prema želji)
- 8 komada očišćene limunove kore, za dekoraciju
Zagrejte vodu i šećer dok ne provri i kuvajte dok ne dobijete ujednačenu smesu poput sirupa. Ostavite da se ohladi. Usitnite lubenicu u blenderu pa dodajte malo šećernog sirupa. Smesu stavite u dve posude za led, ostavite u zamrzivaču najmanje četiri sata. Kada se kockice smrznu, ubacite ih u blender i dodajte ostatak šećernog sirupa, votku, sok od limuna i liker od dinje, prema želji, pa miksujte dok ne dobijete glatku smesu. Poslužite u 8 čaša za martini i ukrasite koricom od limuna.
Sangrija
Osetite duh Španije i Portugalije, odakle potiče ovaj crveni tečni voćni miks. Obično se poslužuje u većem bokalu sa komadima leda i iseckanim komadićima voća poput breskve, narandže, limete ili ananasa.
Sastojci:
- 750 ml crnog vina
- 100 ml soka od narandže
- 100 ml brendija
- 2 limete (sok)
- 50 g šećera u prahu
- 1 limeta isečena na kriške, za ukrašavanje
U velikom staklenom bokalu pomešajte crno vino, sok od limete i narandže, i brendi. Dodajte šećer, pa mešajte dok se sasvim ne otopi. Poslužite u visokim čašama, sa kockicama leda, ukrašenim kriškama limete.

Margarita
Najpopularniji koktel s tekilom, Margarita je spoj slankastog i kiselkastog ukusa koji osvežava i opušta. Idealan je kao aperitiv. Osnovno pravilo prilikom pripreme ovog koktela - meša se 7 delova tekile sa 4 dela likera od narandže i barem 3 dela soka od limete.
Sastojci:
- 35 ml tekile
- 20 ml Cointreaua ili kojeg drugog likera od narandže
- 15 ml soka od limete
Ivice koktelskih čaša navlažite kriškom limete i umočite u so. Ovo nije samo zbog dekoracije već doprinosi ukusu koktela, ali povedite računa da so ne dospe u koktel, pa salvetom obrišete unutrašnji deo čaše. Promućkajte tekilu, Cointreaua (liker od narandže) i sok od limete s mnogo kockica leda, pa sipajte u prethodno pripremljene čaše. Po želji ukrasite kriškom limete ili spiralom od kore krastavca.

Tekst: Redakcija MissBloom.rs
Fotografije: Shutterstock