Ljubitelji paste, vreme je da isprobate dva nova, savršena recepta koja će uživanje u ovom italijanskom specijalitetu podići na viši nivo!
Taljatele sa šampinjonima i slaninicom
Sastojci:
- 400 g taljatela
- 200 g sitno iseckane slanine
- 400 g šampinjona
- 350 ml pavlake za kuvanje
- 1 kašičica suvog biljnog začina
- peršunovo lišće, sitno iseckano
- 1/2 kašičice bosiljka (suvog ili svežeg)
- po potrebi soli
- maslinovo ulje
Priprema:
Pečurke oprati i iseckati na listiće. U voku, na malo ulja prodinstati pečurke, kada voda ispari staviti seckanu slaninu na kockice, sve vreme mešajući dok slanina pusti miris. Dodati suvi biljni začin, peršun, bosiljak i na kraju pavlaku za kuvanje. Ukoliko volite slanije, dodajte so, ali vodite računa da ne presolite. U mađuvremenu, u ključaloj vodi sa kašičicom soli i malo ulja skuvati taljatele. Vreme kuvanja zavisi od testenine, pa kuvati prema uputstvu. Dobro oceđeno testo pomešati sa sosom i poslužiti toplo.
Zapečena pasta sa piletinom
Sastojci:
- 500 g testenine
- po želji (pene)
- 200 g pilećeg belog mesa (sitno seckanog)
- glavica manjeg brokolija
- 4 paradajza, isečena
- na polovine
- 2 velike kašike maslaca
- 5 velikih kašika maslinovog ulja
- 3 čena belog luka
- 400 ml kisele pavlake
- 50 ml vode
- so, biber, suvi začin
- 200 g parmezana
- 100 g rendanog
- sira po želji
- sitno seckan bosiljak
Priprema:
Skuvati brokoli, razdvojiti cvetove i ostaviti u činiju sa strane. U tiganju na malo ulja propržiti sitno iseckan beli luk i belo meso isečeno na trake ili kockice. Zatim dodajte vodu, pavlaku i začine, osim bosiljka i kuvajte nekoliko minuta. Na kraju, dodajte parmezan, rendani sir i bosiljak i kuvajte dok se sir ne otopi. U međuvremenu skuvati testeninu u ključaloj vodi sa malo ulja i soli.
Sklonite sa vatre i lagano pomešajte sa skuvanom testeninom, dodajte brokoli i isečeni paradajz. Sve ravnomerno rasporedite u tepsij i pecite na 180 stepeni oko pola sata. Pred kraj, izvadite tepsiju, pospite sa rendanim sirom i pecite još desetak minuta, da lepo porumeni.
Tekst: Redakcija MissBloom.rs
Fotografije: Shutterstock