Follow us

Šarena trpeza: Lagani obroci koji će vas osvežiti tokom vrelih dana

Vreli letnji dani kao stvoreni su za laganu hranu koja se brzo priprema i mami sva čula!

MissBloom TEAM
šarena trpeza

Tokom pravih letnjih vrućina uglavnom nam više prijaju svežiji i laganiji obroci. Nemate ideju šta biste takvo mogli da pripremite? Isprobajte neki od naših recepata!

Kinoa sa povrćem

Sastojci:

  • 200 g crvene kinoe
  • 1 manja šargarepa
  • 1 manja tikvica
  • 1 manji patlidžan
  • po pola crvene i žute paprike,
  • glavica luka
  • 2 paradajza
  • 50 g feta sira
  • pola veze peršunovog lišća
  • 3 čena belog luka
  • sok od 2 limuna
  • maslinovo ulje
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Staviti vodu i kinou sa prstohvatom soli da provri, smanjiti temperaturu i kuvati 10 minuta, isključiti ringlu i ostaviti poklopljeno da kinoa upije svu vodu. Smesu rastresti viljuškom. Šargarepu i luk iseći na sitnije kockice, tikvicu i patlidžan na kocke, papriku na komadiće i sve izgrilovati u tiganju na malo maslinovog ulja. U dubljoj činiji sjediniti kinou sa povrćem, dodati isečeni paradajz, začiniti limunovim sokom, maslinovim uljem, posoliti, pobiberiti i posuti sitno seckanim peršunovim lišćem. Sve dobro izmešati i ostaviti u frižider par sati da se ukusi sjedine.

Šarena trpeza: Lagani obroci koji će vas osvežiti tokom vrelih dana

Punjeni patlidžan

Sastojci:

  • 500 g plavog patlidžana
  • 150 g kremastog sira
  • 4 veće pečene crvene paprike
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 kašičica mešavine suvih začina (majčina dušica, ruzmarin, bosiljak, origano), so po ukusu
  • 3 čena belog luka
  • pola kašike sirćeta od crvenog vina
  • pola kašike balzamika
  • 2 kašike pinjola, pečenih i krupnije sečenih, maslinovo ulje, prstohvat ljute mlevene paprike,
  • peršunovo lišće, sitno seckano

Priprema:

Patlidžan oprati, uzudžno ga preseći i premazati maslinovim uljem i staviti u zagrejanu rernu 15-ak minuta da omekša. Potom, izvaditi ga da se ohladi, središnji deo izdubiti i ostaviti sa strane kako bi ga posle dodali paprikama. Paprike ispeći na teflon tiganju ili u rerni i odložiti u posudu sa poklopcem, ostaviti da odstoje (najbolje je veče ranije to učiniti). Očistiti paprike od semenki, iseći ih na kockice i staviti u manju posudu, a sok koji su paprike pustile prilikom stajanja, sipati u iseckane paprike. U kremasti sir dodati usitnjeni beli luk, so i ispržene, usitnjene pinjole, peršunovo lišće, maslinovo ulje, ljutu mlevenu papriku, mešavinu začina i središnji deo (meso) patlidžana i sve dobro pomešati. Filovati patlidžan, prvo smesom od sira, pa odozgo ređati kockice paprike i staviti u rernu desetak minuta da se zapeče.

šarena trpeza

Tart sa spanaćem i sirom

Sastojci:

  • 3 šolje brašna
  • 150 grama putera
  • 2 jaja
  • pola kašičice soli
  • malo mlake vode

Za fil:

  • 300 g spanaća
  • 300 g sira
  • pola šolje brašna
  • 3 jaja
  • prašak za pecivo
  • 4 kašike jogurta
  • 100 g parmezana

Priprema:

Brašno i margarin rukama izmešati da se dobiju grudvice, pa dodati jaja, so i vodu. Masu izraditi tako da postane glatka i ujednačena. Ostaviti u frižideru da odstoji bar pola sata. Skuvan spanać ugrubo iseckati, kada se ohladi pomešati ga sa brašnom, sirom, jajima, jugurtom i ostalim sastojcima za fil. Zagrejati rernu na 220 C. Izvaditi testo iz frižidera i razvući ga na podlozi posutoj brašnom. Veličinu i oblik odredite u odnosu na pleh u kome ćete peći, s tim da ivice idu do rubova tepsije. Testo izbockajte viljuškom kako ne bi previše naraslo. Potom, ravnomerno rasporedite fil i stavite da se peče oko 45 minuta, da dobije lepu rumenu boju. Prohladite i poslužite.

šarena trpeza

Vitaminska salata sa susamom i prelivom od kikirikija

Sastojci:

  • 1/2 glavice belog kupusa
  • 1/2 glavice crvenog kupusa
  • 2 šargarepe, nekoliko rotkvica
  • nekoliko listova zelene salate
  • peršunovo lišće
  • susam propržen na tiganju
  • 2 kašike balzamika, so, biber

Za preliv:

  • 3 kašike putera od kikirikija
  • 1 kašika umaka od soje
  • 3 kašike vode, malo izrendanog đumbira
  • 50 g neslanog kikirikija
  • biber

Priprema:

Kupus i šargarepu izrendati na tanke listiće, rotkvice na kolutove, zelenu salatu iscepkati i sve pomešati. Posoliti po ukusu, dodati biber, balzamiko i prešunovo lišće (sitno iseckano) i sok od limuna. Poslužite uz preliv od kikirikija koji se jednostavno priprema, svi sastojci se sjedine i doda sitno iseckani neslani kikiriki.

šarena trpeza

Pečene crvene paprike sa fetom i maslinama

Sastojci:

  • 5 crvenih paprika (mesnatih)
  • 150 g feta sira
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 1 kašika peršuna, sitno seckanog
  • so i biber prema ukusu
  • 100 g maslina (na kolutiće iseckane)
  • peršunovo lišće
  • ulje

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Paprike operite i po sredini isecite, tako da peteljka ostane netaknuta, i izvadite semenke. Poređajte ih u nauljen pleh ili u vatrostalnu posudu i stavite u pećnicu da se peku dok ne omekšaju. Za to vreme napravite smesu za nadev. Sir izmešajte sa jajetom i pavlakom, dodajte sitno seckane masline i peršunovo lišće, so i biber. Kada su paprike omekšale, izvadite ih iz rerne i ostavite da se prohlade. Svaku polovinu oljuštite i filujte nadevom, pa ih vratite još desetak minuta u pećnicu da se lepo zapeku.

šarena trpeza

Šumsko voće sa ovsenim pahuljicama

Sastojci:

  • 100 g malina
  • 100 g borovnica
  • 100 g jagoda
  • ovsene pahuljice
  • 300 g slatke pavlake
  • šećer po ukusu
  • kugla sladoleda (opciono)

Priprema:

Voće operite i ostavite da se ocedi. Slatku pavlaku umutite sa šećerom. Polovinu voća izmiksajte i dodajte u umućenu pavlaku i odložite u frižider. Pripremite staklene čaše u koje ćete ređati sloj pahuljica, pa slatku pavlaku i plodove voća. Možete dodati i kuglu sladoleda. Poslužite rashlađeno.

šarena trpeza

Tekst: Redakcija MissBloom.rs

Fotografije: Shutterstock

PROČITAJTE JOŠ

<<<<<<< HEAD ======= >>>>>>> master