Tokom pravih letnjih vrućina uglavnom nam više prijaju svežiji i laganiji obroci. Nemate ideju šta biste takvo mogli da pripremite? Isprobajte neki od naših recepata!
Kinoa sa povrćem
Sastojci:
- 200 g crvene kinoe
- 1 manja šargarepa
- 1 manja tikvica
- 1 manji patlidžan
- po pola crvene i žute paprike,
- glavica luka
- 2 paradajza
- 50 g feta sira
- pola veze peršunovog lišća
- 3 čena belog luka
- sok od 2 limuna
- maslinovo ulje
- so i biber po ukusu
Priprema:
Staviti vodu i kinou sa prstohvatom soli da provri, smanjiti temperaturu i kuvati 10 minuta, isključiti ringlu i ostaviti poklopljeno da kinoa upije svu vodu. Smesu rastresti viljuškom. Šargarepu i luk iseći na sitnije kockice, tikvicu i patlidžan na kocke, papriku na komadiće i sve izgrilovati u tiganju na malo maslinovog ulja. U dubljoj činiji sjediniti kinou sa povrćem, dodati isečeni paradajz, začiniti limunovim sokom, maslinovim uljem, posoliti, pobiberiti i posuti sitno seckanim peršunovim lišćem. Sve dobro izmešati i ostaviti u frižider par sati da se ukusi sjedine.

Punjeni patlidžan
Sastojci:
- 500 g plavog patlidžana
- 150 g kremastog sira
- 4 veće pečene crvene paprike
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 kašičica mešavine suvih začina (majčina dušica, ruzmarin, bosiljak, origano), so po ukusu
- 3 čena belog luka
- pola kašike sirćeta od crvenog vina
- pola kašike balzamika
- 2 kašike pinjola, pečenih i krupnije sečenih, maslinovo ulje, prstohvat ljute mlevene paprike,
- peršunovo lišće, sitno seckano
Priprema:
Patlidžan oprati, uzudžno ga preseći i premazati maslinovim uljem i staviti u zagrejanu rernu 15-ak minuta da omekša. Potom, izvaditi ga da se ohladi, središnji deo izdubiti i ostaviti sa strane kako bi ga posle dodali paprikama. Paprike ispeći na teflon tiganju ili u rerni i odložiti u posudu sa poklopcem, ostaviti da odstoje (najbolje je veče ranije to učiniti). Očistiti paprike od semenki, iseći ih na kockice i staviti u manju posudu, a sok koji su paprike pustile prilikom stajanja, sipati u iseckane paprike. U kremasti sir dodati usitnjeni beli luk, so i ispržene, usitnjene pinjole, peršunovo lišće, maslinovo ulje, ljutu mlevenu papriku, mešavinu začina i središnji deo (meso) patlidžana i sve dobro pomešati. Filovati patlidžan, prvo smesom od sira, pa odozgo ređati kockice paprike i staviti u rernu desetak minuta da se zapeče.

Tart sa spanaćem i sirom
Sastojci:
- 3 šolje brašna
- 150 grama putera
- 2 jaja
- pola kašičice soli
- malo mlake vode
Za fil:
- 300 g spanaća
- 300 g sira
- pola šolje brašna
- 3 jaja
- prašak za pecivo
- 4 kašike jogurta
- 100 g parmezana
Priprema:
Brašno i margarin rukama izmešati da se dobiju grudvice, pa dodati jaja, so i vodu. Masu izraditi tako da postane glatka i ujednačena. Ostaviti u frižideru da odstoji bar pola sata. Skuvan spanać ugrubo iseckati, kada se ohladi pomešati ga sa brašnom, sirom, jajima, jugurtom i ostalim sastojcima za fil. Zagrejati rernu na 220 C. Izvaditi testo iz frižidera i razvući ga na podlozi posutoj brašnom. Veličinu i oblik odredite u odnosu na pleh u kome ćete peći, s tim da ivice idu do rubova tepsije. Testo izbockajte viljuškom kako ne bi previše naraslo. Potom, ravnomerno rasporedite fil i stavite da se peče oko 45 minuta, da dobije lepu rumenu boju. Prohladite i poslužite.

Vitaminska salata sa susamom i prelivom od kikirikija
Sastojci:
- 1/2 glavice belog kupusa
- 1/2 glavice crvenog kupusa
- 2 šargarepe, nekoliko rotkvica
- nekoliko listova zelene salate
- peršunovo lišće
- susam propržen na tiganju
- 2 kašike balzamika, so, biber
Za preliv:
- 3 kašike putera od kikirikija
- 1 kašika umaka od soje
- 3 kašike vode, malo izrendanog đumbira
- 50 g neslanog kikirikija
- biber
Priprema:
Kupus i šargarepu izrendati na tanke listiće, rotkvice na kolutove, zelenu salatu iscepkati i sve pomešati. Posoliti po ukusu, dodati biber, balzamiko i prešunovo lišće (sitno iseckano) i sok od limuna. Poslužite uz preliv od kikirikija koji se jednostavno priprema, svi sastojci se sjedine i doda sitno iseckani neslani kikiriki.

Pečene crvene paprike sa fetom i maslinama
Sastojci:
- 5 crvenih paprika (mesnatih)
- 150 g feta sira
- 2 kašike kisele pavlake
- 1 kašika peršuna, sitno seckanog
- so i biber prema ukusu
- 100 g maslina (na kolutiće iseckane)
- peršunovo lišće
- ulje
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Paprike operite i po sredini isecite, tako da peteljka ostane netaknuta, i izvadite semenke. Poređajte ih u nauljen pleh ili u vatrostalnu posudu i stavite u pećnicu da se peku dok ne omekšaju. Za to vreme napravite smesu za nadev. Sir izmešajte sa jajetom i pavlakom, dodajte sitno seckane masline i peršunovo lišće, so i biber. Kada su paprike omekšale, izvadite ih iz rerne i ostavite da se prohlade. Svaku polovinu oljuštite i filujte nadevom, pa ih vratite još desetak minuta u pećnicu da se lepo zapeku.

Šumsko voće sa ovsenim pahuljicama
Sastojci:
- 100 g malina
- 100 g borovnica
- 100 g jagoda
- ovsene pahuljice
- 300 g slatke pavlake
- šećer po ukusu
- kugla sladoleda (opciono)
Priprema:
Voće operite i ostavite da se ocedi. Slatku pavlaku umutite sa šećerom. Polovinu voća izmiksajte i dodajte u umućenu pavlaku i odložite u frižider. Pripremite staklene čaše u koje ćete ređati sloj pahuljica, pa slatku pavlaku i plodove voća. Možete dodati i kuglu sladoleda. Poslužite rashlađeno.

Tekst: Redakcija MissBloom.rs
Fotografije: Shutterstock