Follow us

Ženska avantura: 5 idealnih destinacija za samostalno putovanje

Klasici koji vas neće ostaviti ravnodušnim!

MissBloom TEAM
zenska putovanja

Jeste li razmišljali o tome koliko je lepo putovati sam? Držite se rasporeda koji sami napravite, boravite isključivo na mestima na kojima želite da budete i odlazite tamo gde ćete biti radosne. Gde, kada i šta ćete jesti, u kom kraju grada ćete se probuditi potpuno je u skladu sa vašim ukusom. Osećaj veze sa drugačijom kulturom probuđuje maštu, podstiče sanjarenje i pretvara svako putovanje u bogato iskustvo.

Ali, da biste ga pretvorili u istinsku avanturu potrebno je pažljivo planiranje, a to je već složen posao. Važno je dobro izračunati s koliko novca raspolažete kako biste posetili sve što vas zanima, od atrakcija do restorana, od smeštaja do prevoza do zanimljivih mesta. Ako nemate vremena za kreiranje sopstvenog plana, ideje možete pozajmiti od onih koji su već posetili vama privlačne lokacije. U tome vam mogu pomoći i neki sjajni filmovi koji su zaista na veran način dočarali privlačne kutke grada koji je na vašem spisku želja.

U stvari, vreme je da vam otkrijemo da je mnoge putoholičare upravo inspirisala svetska kinematografija. Neke od najpoznatijih filmskih pustolovina obeležile su šarmantne žene i bez obzira na vreme i trendove, njihove priče ne prestaju da nas oduševljavaju. Donosimo pet takvih klasika uz koje ćete se prisetiti zašto je tako zabavno putovati sam.

ZNAM KUDA IDEM - ŠKOTSKA

Tandem Pauel i Presburger su još davne 1945. preneli na platno priču o ljubavi, putovanjima i ekscentričnosti. Priča se odvija oko Džoan Vebster (Vendi Hiler), 25-godišnje devojke iz srednje mančesterske klase koja vozom putuje na škotsko ostrvo Kiloran da bi se udala za ser Roberta Belindžera. Ali, zbog nevremena se nađe na ostrvu Mal gde upoznaje nekoliko veoma zanimljivih ljudi.

Ovo tajanstveno mesto je i danas na raspolaganju za istraživanje. Do njega se lako dolazi trajektom od grada Obana. Kada stignete, posebno će vas impresionirati stenoviti krajolik, a najviši vrh Ben Mor, visok je skoro 1.000 metara. Zanimljivo je obići arhipelag i pogledati i neverovatne arheološke ostate. Dan Karlovej je kamena struktura na Ostrvu Luis koja potiče iz gvozdenog doba. Ljudi koji ovdje žive su izuzetno prijateljski raspoloženi, a za dah luksuza, tu su hotel i restoran Kinloch Lodge na obližnjem ostrvu Skaj. Tu bezbedno možete uživati gdje možete uživati u prekrasnim šetnjama uz Loh Na Dal ili oko planina Kailin.

IZGUBLJENI U PREVODU - KJOTO

Iako je radnja fokusirana na prijateljstvo američkog glumca i upola mlađe sunarodnice koji se upoznaju u Tokiju, posebna inspiracija za solo putovanje dolazi iz onog dela filma gde Šarlot (Skarlet Džohanson) izlazi iz voza koji se kreće prema Kjotu. Dolazi do Hejanovog svetilišta i hrama Zen Nanzenji u podnožju planinskog venca. Nakon ovog iskustva, njeni osećaji postaju čudno oslobođeni i podstiču radoznalost i želju za avanturom. Nekada glavni grad japanskog carstva, Kjoto svake godine privlači desetine miliona turista mirnoćom i harmonijom vrtova, hramova, istorijskih drevnih kuća i i čajdžinica, naročito u poznatom Gion distriktu. Putnik može isprobati The Millennials Kyoto kapsula hotel, u kojima spavate sami, ali se družite s ostalim gostima u high-tech zajedničkim salonima i kuhinjama.

LETNJE DOBA - VENECIJA

U ovom romantičnom filmu Dejvida Lina, slavna Ketrin Hepbern je oživela like Džejn Hadson, Amerikanke u Veneciji. Pre no što uđe u vezu s oženjenim prodavcem antikviteta, ona opušteno ispija pića na terasi vile u kojoj je odsela i odaje utisak pravog hedoniste, uživajući u finim obrocima u kafeu na Trgu Svetog Marka. Uz pregršt kadrova koji su Veneciju prikazali kao predivan grad za uživanje, privlačna je brojnim gostima koji ovde dolaze sami jer je jedan od najsigurnijih gradova. Ako ste u potrazi za nekim od klasičnih lepota iz filma Summertime, jednokrevetne sobe hotela Danieli opremljene su lepim, starinskim nameštajem dok je sama građevina za priču, u kojoj glavnu ulogu igraju mermerni zidovi i korintski stubovi.

ZELENI VAZDUH - BIJARIC I SEN ŽAN DE LUZ

Delfina (Mari Rivijer) je usamljena, mlada i nesrećna. Silno joj je potreban odmor i pronalazi idealno rešenje u gradićima na francuskom moru. Kao jedini putnik, Delfina provodi dane sunčajući se i posmatrajući ljude, nesvesna toga da počinje da živi rutinu nezaboravnog baskijskog leta. U Bijaricu razmislite o dekadentnom hotelu Du Palais koji je izgrađen za Južin, ženu Napoleona Trećeg. Ovo mesto se može pohvaliti spa centrom na pet spratova i tri velika restorana. Hotel La Réserve u Sen Žan de Luzu udaljen je svega dvadeset minuta hoda od centra grada i okružen je sa sedam hektara veličanstvenog parka.

FRENSIS HA - PARIZ

Pogledajte ovaj indie film koji će vas opčiniti poletnom energijom i snovima glavne junakinje iz naslova koju tumači Greta Gervig. Radnja oslikava život mlade plesačice iz Njujorka koja želi više od života i zato kreće u svoju parisku avanturu. "Grad svetlosti” ona proživljava svakim njegovim detaljem, odlazi na zabave, uživa pored Sene, odlazi u šoping i punim plućima udiše sve čari francuske metropole. Za ženu koja putuje solo, udobni hotel Relais Christine na levoj obali je dobar izbor, kao i elegantni Hotel de Vendome. Izbor je šarolik, nudi za svaki ukus i budžet po nešto. Malo istražite i odaberite kutak za sreću koji vam najviše odgovara.

Foto: Pexels, Instagram

PROČITAJTE JOŠ

<<<<<<< HEAD ======= >>>>>>> master