Follow us

Ima li spasa britanskoj kruni?

Posle turneje po Karibima - koju su britanski mediji ocenili katastrofalnom - princ Vilijam i Kejt Midlton donose odluke koje bi mogle da obrnu budućnost monarhije kao takve.

MissBloom TEAM
Ima li spasa britanskoj kruni?

Koliko je duboka kriza britanske monarhije? Ovog puta - posle "Megzita" i skandala sa princom Endruom - to je pokazalo putovanje vojvode i vojvotkinje od Kembridža na Karibe. Ono što je trebalo da bude "ofanziva šarma", pretvorilo se u katastrofu, ocenili su mediji, prevashodno britanski. Turneja je više ličila na oproštajnu, sa naslovima koji su se fokusirali na anti-kraljevske proteste, neuspehe u rešavanju nasleđa ropstva i vest da Jamajka planira da odbaci kraljicu Elizabetu kao šefa države.

Međutim, ispod površine valja se nešto drugo. Princ Vilijam i Kejt Midlton su, navodno, doneli odluku koja bi mogla promeniti budućnost britanske krune. Rešili su da se više neće držati strogih dvorskih pravila, a monarhiju će učiniti "jeftinijom” tako što će smanjiti broj zaposlenih i raznih pomoćnika. Turneja na Karibima im je bila naporna najviše zato što su morali da "izvlače fleke” drugih članova svoje porodice, i to ne samo danas, nego i daleko u istoriji. Ropstvo je bila reč koja se često pominjala među stanovništvom, dok se Velika Britanija i dalje ponosi snagom koju je stekla upravo zahvaljujući kolonijalizmu. Zato bi prinčevski par mogao da odbaci mantru Vilijamovog oca, prestolonaslednika Čarlsa, i bake, kraljice Elizabete Druge, koja glasi: "Nikad se ne žali, nikad ne objašnavaj”.

"Vilijam i Kejt će modernizovati način na koji rade i doneti svežinu", rekao je za magazin Sun izvor blizak porodici. "Na njihovom putovanju na Karibe nisu ih štedeli u napadima zbog događaja koji imaju korene u kolonijalnom dobu. Zbog toga će u budućnosti sigurno izmeniti kraljevski pravilnik i raditi stvari "na svoj način”. Trenutno pokušavaju da osmisle kako bi to sve trebalo da izgledati. To nije kritika prošlosti, ali se vremena menjaju", rekao je izvor magazina.

Princ Vilijam je zaista bio prvi iz kraljevske loze koji je, u govoru na Jamajci, javno osudio ulogu Velike Britanije u ropstvu i zaključio: "To se nikada nije smelo dogoditi”. Tokom jednonedeljnog putovanja, posetili su još Belize i Bahame, a nisu mogli da zaobiđu proteste. "Kejt i Vilijam su učvrstili raniji stav, da monarhija mora da bude napredna ne samo da bi preživela, nego i napredovala", kaže medijski izvor. Vilijam je bio spreman da se suoči i sa pitanjima koja se tiču odštete za ropstvo, kao i sa antimonarhističkim stavovima. U osudi ropstva stavio je do znanja kako je svestan da bi značajan broj zemalja mogao prekinuti svoje veze s monarhijom, kao i da on možda neće dočekati Komonvelt. "Za princa su završeni dani u kojima se, poput oca i bake, jedan član kraljevske porodice nikada ne sme žaliti. Jasno je da neće imati redovna javna obraćanja javnosti, ali isto tako smatra da monarhija mora da kaže kada ima šta da kaže", otkriva izvor i napominje: "Ovo nije kritika kraljici. Naprotiv, on joj se divi jer je puno toga od nje naučio, ali ujedno gleda napred, prema onome kako će sve izgledati za 40 godina. On želi da monarhija i dalje bude ujedinjujuća snaga, da premosti jaz. On sluša ljude, zaista ih sluša, i ima jasnu viziju budućnosti. Želi da na uspehu svoje bake nastavi da gradi svoj put", zaključuje izvor magazina Sun.

Foto: Profimedia

PROČITAJTE JOŠ

<<<<<<< HEAD ======= >>>>>>> master