Follow us

Nije sve kako izgleda

Iako decu kraljevskih familija odmalena uče pravilima ponašanja, to ne znači da nemaju nikakvih sličnosti sa svojim vršnjacima podanicima krune.

MissBloom TEAM
lejdi dajana

Posao fotografa kraljevske porodice nije najteži kada se prate vojvode, vojvotkinje i ostala aristokratija na zvaničnim ceremonijama i u navodno opuštenim trenucima - jer se i tada pomno pazi šta će izaći u javnost - nego posebna vrsta kraljevske klijentele. To su deca plave krvi. Iako njih od rođenja uče naročitim pravilima ponašanja oni se ipak ne razlikuju mnogo od vršnjaka iz građanstva - i te kako umeju da budu zaigrani i veseli, skloni nestašlucima, tako da ih je teško ubediti da mirno poziraju pred objektivom.

Da to nije lagan posao, svedoče Samir i Zak Husein. Pričajući o izložbi posvećenoj princezi Dajani, Samir je za US Weekly ispričao niz dogodovština sa kraljevskom decom. "Uvek imate taj nepoznati faktor. Nevažno je radi li se tu o kraljevskoj deci ili bilo kojoj drugoj deci, uvek može doći do katastrofe ili mogu jednostavno izvesti neku glupost, izbekeljiti se... Ne pridržavaju se uvek pravila i upravo zbog toga volim da fotografišem decu - nikada ne znaš šta ćeš zapravo dobiti, a najčešće ne dobiješ ništa", kaže on. Fotografisanje može biti izazovno, ali i veoma isplativo. "Kao kraljevski fotograf, kao i kod fotografisanja dece uopšte, moraš uvek biti spreman, jer bi svaki trenutak mogao biti onaj pravi, a najbolje fotografije nastaju kod najzabavnijih događaja", kaže ističe Samir. Sa tim se slaže njegov brat Zak Husein. Najbolje fotografije nastaju kada se napravi pauza od kraljevskih normi i pravila.

"Divan je trenutak kada niste ni svesni da imate fotografiju i kada na nju naiđete dok pregledavate sav snimljeni materijal", kaže Zak. Na primer, takav trenutak se dogodio u leto 2019. kada je princeza Šarlota isplazila jezik, tokom posete regati The King's Cup, na kojoj je prisustvovala s majkom Kejt Midlton, suprugom princa Vilijama.

"Na jedrenju, princeza Šarlota je isplazila jezik okupljenom mnoštvu. Bila je to tek sekunda, ali i divan trenutak u kojem se Kejt svemu od srca nasmejala, pomalo zatečena neprijatnom situacijom jer je njena ćerka to uradila. Ali, većina fotografa to nije uhvatila, jer se radilo o deliću sekunde", kaže Zak Husein. Inače, on i njegov brat su sinovi Anvara Huseina koji je dugo godina bio fotograf britanske krune. Sva trojica su sarađivala na izložbi posvećenoj princezi Dajani.

Foto: Profimedia

PROČITAJTE JOŠ

<<<<<<< HEAD ======= >>>>>>> master