Follow us

Ko želi da bude superheroj?

Čini se da su cool kostimi, popularna imena i izvrsne zarade dovoljan mamac glumcu da prihvati ulogu junaka iz stripa, ali nije uvek tako. Nekada je to greška koja može skupo koštati

MissBloom TEAM
iron man

Ako se uzme u obzir da su filmovi o superherojima popularni širom sveta, da zarađuju basnoslovne sume u bioskopima, da je zabavno igrati u njima - tu su kul kostimi, junaci sa super moćima, dobre produkcije, malo je glumaca koji ne bi pristali da se nađu u nekom ostvarenju rađenom po stripu iz DC ili Marvelove franšize. No, da li je zaista tako sjajno biti superjunak, makar i na filmu?

Hajde da pogledamo Roberta Daunija Džuniora. Kada je preuzeo ulogu Gvozdenog čoveka (Iron Man), bio je nevidljiv u Holivudu. Tačno je da je nekad davno imao karijeru koja obećava, ali ju je uništio raznim supstancama. Posle "Čaplina” niko ga nije shvatao ozbiljno. A kako su se tek smejali Marvelovom filmskom univerzumu (MCU) kada su ga izabrali za naslovni lik! Samo, RDJ nije imao šta da izgubi. Saga o industrijalcu koji koristi svoj um naučnog genija da bi spasavao svet danas je franšiza vredna 14 milijardi dolara. Dauni je u međuvremu postao lice još jedne, prilično uspešne franšize - o Šerloku Holmsu. Preuzimajući rizik da kao izvrsni, karakterni glumac ostane zapamćen samo po kostimu i specijalnim efektima, on je uspeo da oživi karijeru. Ponovo je jedno od najvećih imena u Holivudu. Ipak, da nije imao ozbiljnog glumačkog talenta, to se verovatno ne bi dogodilo.

Hju Džekman je još jedna zvezda koja je iskoristila šansu. Njegova supruga nije želela da on preuzme ulogu Volverina iz serijala X-Men. Mislila je da je to detinjasto i da su mu na raspolaganju bolje glumačke prilike. A Hju? On je, kaže, jednostavno hteo da se zabavi. Ne samo da mu je Volverin pokrenuo karijeru, nego ga je učinio istinskom zvezdom, na kraju i licem X-Men franšize. I ovaj glumac je bio dovoljno talentovan da ga lik superheroja ne spreči da dobija uloge potpuno drugačije. Oprobao se i u mjuziklima. Igrao je Volverina 17 godina, zaradio milione i uradio mnoge druge projekte. Kada ljudi pogledaju franšizu X-Men pre Dedpula, Volverin je uvek bio vrhunac bez obzira na kvalitet filma. Džekman se povukao iz uloge tek kada mu je fizički trening bio težak, ali je njegovo srce i dalje žudelo za tim likom.

A sada malo o Bri Larson. Ona je godinama bila ljubimica indi produkcije. Za to vreme stekla je veliku reputaciju kao glumica, ali nikada nije zaradila naročiti novac. Pošto je osvojila Oskara, računala je da joj je to garancija ugleda do kraja života. Zašto onda ne snimiti film o superherojima? Zarada će biti odlična, reklama još bolja. Dakle, ona baš nema šta da izgubi. Dobila je priliku da igra ženskog Kapetana Marvela. I, nije sve ispalo sjajno. Posvećenost franšiznom filmu je veoma zahtevna, stresna i ne nudi toliko slobode koliko bi neki glumci želeli. Zato je, na primer, Ema Stoun odustala od supepopularnih "Isterivača duhova”. Gledajući unazad, to je bio dobar potez sa njene strane. A Bri je posle prvog filma toliko podbacila da je morala biti zamenjena Aleksandrom Danijels. To je pravilo u Marvelovom univerzumu. Ako film propadne na blagajnama, a publika ne prigrli lik, nema druge šanse. Rajan Rejnolds, Kris Evan i Majkl B. Džordan su izuzetak, a ne pravilo.

Fotografija: Profimedia

PROČITAJTE JOŠ

<<<<<<< HEAD ======= >>>>>>> master