Follow us

Legendarna Britanka "pomirila" Rusiju i Ameriku - u sebi

Neverovatna britanska glumica Helen Miren je dobitnica počasne nagrade za životno delo koju svake godine dodeljuje američko udruženje Screen Actors Guild.

MissBloom TEAM
helen mirer

SAG-ove nagrade imaju poseban značaj jer o njima odlučuju isključivo stručnjaci iz filmske industrije, ali je to zapravo samo poslednje u nizu priznanja za umetnicu koja se proslavila brojnim ulogama. Zapamtili smo je kao Elizabetu Drugu u biografskoj drami Kraljica, a nezaboravni su i njezini nastupi u Ludilu kralja Džordža, Godsford Parku, Tolstojevoj poslednjoj stanici, Kuvaru, Trambu, Hičkoku... Na premijeri filma Vojvoda svi su zapamtili kako je nedavno plesala s Džimom Brodbentom u londonskoj Nacionalnoj galeriji. Miren se u istoriju filma upisala sa više od 140 uloga. Za ulogu Elizabete dobila je Oskara, zatim nekoliko Emija, šest britanskih nagrada BAFTA. U njenoj sobi s trofejima nalazi se skoro 127 priznanja, koje svedoče o uzbudljivoj biografiji.

Rođena 1945. kao Helen Lidija Mironov u Londonu, bila je trinaesto od četrnaestoro dece radnice Ketlin i bivšeg ruskog aristokrate Vasilija Petroviča. Posle bega u Veliku Britaniju, on se zaposlio kao vozač taksija, svirao violončelo u Filharmonijskom orkestru, a nakon Drugog svetskog rata je dobio posao u Ministarstvu saobraćaja. Njegova kći je skratila prezime u Miren kada ju je osvojilo pozorište. Pre braka s američkim rediteljem Tejlorom Hekfordom bila je u vezi s kolegom Lijamom Nisonom. Kraljica Elizabeta ju je odlikovala naslovom Dame britanskog carstva (DBE), a 2017. je dobila američko državljanstvo. "Moj suprug je Amerikanac, baš kao i njegovo dvoje dece, moji posinci. Moj nećak je živeo i radio u Americi, baš kao i ja. Sjedinjene Države su moj dom, pa sam i ja zatražila dvojno državljanstvo čim su mi objasnili da se zbog američkog ne moram odreći britanskog", objasnila je glumica za magazin People. Danas se, kaže, smatra patriotom, a američki duh i način života za nju znače osnovne vrednosti kao što su sloboda, demokratija, ljudska prava i prihvatanje drugih i drugačijih.

"Uz državljanstvo sam dobila i američku zastavu koju sam toga dana okačila na prozoru svoga doma", rekla je Helen Miren, potomkinja ruskog diplomate i plemića.

Foto: Profimedia

PROČITAJTE JOŠ

<<<<<<< HEAD ======= >>>>>>> master