Follow us

Zašto niko ne želi knjigu Megan Markl?

Vojvotkinja je odlučila da po svaku cenu podstakne prodaju svoje knjige, ali joj u tome nisu pomogli ni poznato ime ni iskustvo glumice

MissBloom TEAM
knjiga megan markl

Ulaskom u britansku kraljevsku porodicu, Megan Markl je bila na putu da stekne veliku popularnost. Predviđali su joj čak da će u tome prevazići legendarnu princezu Dajanu. Danas takva poređenja zvuče smešno, a uzlet se vremenom izduvao kao balon. Nove ankete pokazuju da su i ona i njen suprug, princ Hari, sve manje popularni. Sve je počelo nakon njihovog intervjua s Oprom Vinfri, kada su u javnost izneli dosta prljavog veša britanske krune. Između ostalog, kraljevsku porodicu su optužili za rasizam. To je bila kap koja je prelila čašu kod mnogih Britanaca, naročito pošto se pokazalo da nije sve baš onako kako su predstavili. Pad ljubavi prema odbeglom paru je prirodno stigao. To se sada odražava na projekte na kojima rade. Jedan od njih je knjiga za decu "Klupa” (The Bench) koju je Markl napisala i posvetila sinu Arčiju i suprugu Hariju.

Knjiga se prodavala kako-tako samo u početku. Sad je jedva iko kupuje. Kada je Markl odlučila da po svaku cenu vrati slavu, odlučila je da pročita odlomke na Youtube kanalu Brightly Storytime. Umesto da podstakne prodaju knjige, izazvala je niz loših kritika.

- Kad uzmete u obzir da je knjiga dobila svetsku reklamu i da se neprestano prikazuje u medijima i na društvenim mrežama, očekivali biste drastičan porast u prodaji, ističe Nil Šon, stručnjak za kraljevske medije. - Ali, na Meganinu žalost, ovaj put se nije tako dogodilo - kaže on. Objašnjava da je verovatno problem u tome što ljudi knjigu smatraju preskupom. Inače, cena knjige iznosi 13 funti, odnosno nešto manje od 2.000 dinara.

Verovatno je pravi razlog slabe prodaje to što je slikovnica, jednostavno, loša. Rosita Boland, književna kritičarka magazina Irishtimesa, kaže da joj ne smeta što "Klupa” ima ukupno 169 reči, nego što su one "iskočile iz ležišta”. Knjiga za decu mora da ispriča neku priču, a u "Klupi” nema priče, nego samo "duge liste različitih izjava”, poput: "Volećeš ga, slušaće te, bićeš njegova podrška”. Zatim, tu su rime koje se ne rimuju i jezik kojim ne govore ni odrasli, a kamoli deca, poput: "Reći ćeš mu ‘volim te’, Te reči se uvek izgovaraju”, dok se knjiga završava stihom koji u deci ne razvija osećanje sreće, nego zbunjenosti i žalosti: "Gde nikada nećete biti usamljeni”. Boland napominje da su slikovnice tu da pomognu deci da čitaju i koriste reči koje čuju oko sebe, a ne da stavljaju lične stvari na prvo mesto, u lošem pokušaju da se forsira nepostojeća rima.

- Megan Markl je očigledno napisala privatnu poruku suprugu nakon rođenja njihovog sina. To je divno osećanje, a tu su i intimne reči koje su trebale tamo da ostanu: u privatnom životu. Njeno ime je poznato i to mora da je jedini razlog zašto je izdavač objavio ovu knjigu. O čemu se drugom može raditi osim o novcu i nadi da će se knjiga prodavati - na klupi? Svaka izdavačka kuća bi donela istu odluku, samo je strašna šteta što je "Klupa” tako grozna - zaključila je kritičarka Irishtimesa.

Foto: Profimedia

PROČITAJTE JOŠ

<<<<<<< HEAD ======= >>>>>>> master