Follow us

#FoodInspo: Sočne tikvice na mnogo načina

Volite tikvice, ali isto tako volite i isprobavanje novih recepata? Pogledajte koje specijalitete smo ovoga puta pripremili za vas!

MissBloom TEAM
Sočne tikvice

Raspoloženi za isprobavanje novih recepata sa "starim", poznatim sastojcima? Danas su na meniju tikvice, a recepti u nastavku će vam se sigurno svideti ukoliko volite ovo povrće!

Rolnice punjene krem sirom

Sastojci:

  • 250 g krem-sira
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • so, biber, peršunovo lišće
  • 3 srednje mlade tikvice
  • 100 g pečenih pinjola
  • krastavac, svež ili kiseli
  • šunka (opciono)

Priprema:

Krem sir pomešati sa maslinovim uljem, pečenim pinjolima (samlevenim), sitno seckanim krastavčićima i peršunovim lišćem, šunkom i sve začiniti prema ukusu. Tikvice iseći na šnite, ne previše tanke, posoliti i ostaviti da puste vodu, pa ih izgrilovati na tiganju. Svaki komad premazati krem-sirom, urolati i svaku rolnicu probosti čačkalicom da ih učvrsti. Umesto šunke možete upotrebiti kockice grilovanog pilećeg belog mesa.

#FoodInspo: Sočne tikvice na mnogo načina

Tikvice punjene sa mesom i mocarelom

Sastojci:

  • 6 okruglih tikvica
  • 2 glavice crnog luka
  • 350 g mlevenog mešanog mesa
  • šaka pirinča (opranog)
  • 1 jaje
  • so, biber, kari, peršunovo lišće
  • 100 g mocarele

Priprema:

U šerpi na malo ulja dinstati sitno iseckan luk, kad postane staklast dodati meso. Pred kraj dinstanja, meso začiniti. Kada se prohladi dodati pirinač, jaje i sitno seckano peršunovo lišće. Tikvice oprati i kašikom izdubiti i svaku napuniti nadevom. Poređati ih u tepsiju, na dno dodati malo vode, poklopiti folijom i staviti u zagrejanu rernu da se peku na 180 C. Posle pola sata pečenja, na svaku staviti mocarelu i vratiti u pećnicu da se sir rastopi i lepo zapeče.

sočne tikvice

Krem-čorba od tikvica sa mirođijom

Sastojci:

  • 600 g tikvica (2 komada)
  • 2 veze mladog luka ili 1 crni
  • 50 g putera
  • 1 krompir
  • 1,5 l vode
  • kašičica soli, malo bibera
  • 1 žumance
  • 1 dl kisele pavlake ili kiselo mleko
  • mirođija sitno iseckana
  • prepečeni hleb (krutoni)

Priprema:

Sitno iseckajte luk i izdinstajte ga na puteru dok ne postane staklast. Potom, dodajte prethodno očišćene, na kockice isečene tikvice i krompir, dolijte vodu, toliko da povrće ogrezne. Krčkajte desetak minuta, sve vreme mešajući. Zatim, povrće izmiksajte i vratite ga u šerpu, začinite solju i biberom, dodajte sitno seckanu mirođiju i pavlaku pomešanu sa žumancetom. Poslužite uz prepečene kockice hleba.

sočne tikvice

Letnji kiš sa tikvicama

Sastojci:

  • 500 g tikvica
  • 500 g paradajza
  • 3 jajeta
  • 250 g brašna
  • 120 g putera
  • 200 g crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 150 g kačkavalja
  • 150 g kisele pavlake
  • 50 ml slatke pavlake
  • peršunovo lišće, seckano
  • 2 kašike ulja, so, biber

Priprema:

Prvo umesiti testo. U brašno umešati maslac, 1 jaje, 3 kašike mlake vode i malo soli. Dobro izrađeno testo odložiti u frižider na pola sata. U tiganju na zagrejanom ulju propržiti iseckan crni i beli luk, oljušten paradajz (isečen na krupne komade) i tikvice na kolutove. Pomešati iseckan peršunov list, izrendan kačkavalj, 2 jaja, kiselu i slatku pavlaku, pa posoliti i pobiberiti. Rastanjiti testo na pobrašnjenoj površini. Njime obložiti nauljen pleh. Testo izbockati viljuškom. Poređati povrće, pa preliti smesom sa jajima. Peći u zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 40 minuta.

sočne tikvice

Tekst: Redakcija MissBloom.rs

Fotografije: Shutterstock

PROČITAJTE JOŠ

<<<<<<< HEAD ======= >>>>>>> master